Måske kan vi blive inspireret til at styrke indsatserne for miljøet
Hvis man ser på satellitbilleder af de forskellige verdensdele, som er taget henholdsvis før og efter, at corona-krisen satte ind, kan man se tydelig forskel. Områderne omkring de store byer i verden er mindre oplyste, end de plejer at være, luften er klarere, og der er tydelige tegn på, at verden er gået ned i gear.
Vi kan også læse mange historier i aviserne om, at luften i store byer i for eksempel Indien og Kina pludselig er blevet så ren, at folk igen kan holde ud at gå i gaderne. Det gælder for eksempel i New Delhi, som ellers har været præget af rigtig meget smog, så det har været ubehageligt at opholde sig i byen.
Jamen, er det ikke dejligt, at corona-virus kan have den virkning? Det skulle man jo tro, men vi må nøjes med at glæde os over det i øjeblikket. For som langtidsløsning er det ikke holdbart.
Det er nemlig aldrig en god ting, at for eksempel udledningen af CO2 falder, fordi vi har økonomisk krise. Det betyder, at den falder, fordi der er mindre aktivitet i samfundet, at virksomhederne ikke producerer, og at folk holder sig indendøre.
Hvis vi derimod fik CO2-udledningen og i det hele taget forureningen til at falde, fordi vi gjorde en indsats for det, mens samfundet i øvrigt var i normal gænge, ja så havde det helt andre positive perspektiver. For det kræver økonomiske muskler at få ændret ting, så det bliver bæredygtige og langvarige løsninger – det er svært at realisere, når alting er gået i stå.
Måske kan billederne af den rene luft over de store byer og folks oplevelse af, at det er blevet sundere at opholde sig i dem, alligevel få en positiv effekt. Vi kan pludselig se, hvad en indsats for miljøet ville kunne gøre for os – så lad os håbe, at vi kan holde fast i målene om at skabe et bedre miljø, også når samfundet igen kommer op i omdrejninger og vi igen skal have skabt den vækst, der er nødvendig for at brødføde stadigt flere mennesker og skabe gode sundhedssystemer m.v.